6 Mayıs 2015 Çarşamba

lohman brown ile osmanli bilgileri


lohman brown

köy yumurtası fiyatı ile osmanli bilgileri köy yumurtası fiyatları sizin çok çalıştı ve sizlere bu güzel biligleri hazırladı  ve lohman brown diyorki Haçh birhğinin kurucusu ve oıganizatörü Papa V. Pius’un, 1572 Mayıs’mdaki ölümü Osmanlüar’a karşı yeni bir ittifak oluşturulması hayanerinin sonu oldu. Yeni papa XIII. Gregor’un kafasmda Haçlı Seferi yerine başka planlar vardı.Soru 8: Osmanlılar, İnebalıtı mağlııbiyetî üzerine ne tedbirler aldılar?
İnebahtı Muharebesi’nde yaşanan hezimetin haberi 23 Ekim’de İstanbul’a ulaştı. Hemen tedbirler alınmaya başlandı. Mora layılannm korunması için Vezir Ahmed Paşa ile Rumeli Beylerbeyi’ne emirler gönderildi. Savaşta ölen idarecilerin yerine yeni tayinler yapıldı. Savaştan kaçanlar olduğu için, savaşta batan gemilerrkîn kurtulanların dışında, doııanınada > apılaıı ta> iulorin vo maaş artı.şlarının gı;çc*.rsi/, filduğu ilan rdildi. Soyluilislanı K.bussıuul l-tondı “Savaştan kaçarken l)f>ğulanlann ve kaçıp km tıılanlaı lu Allah’ın uğrayacaklarına” rlair bir fetva yayınladı
’iknııŞ' Kıbns’m fethini engelleyeme>'en Haçh donanması İnebahü’da Osmanh donanmasının hemen hemen tamamım yok etmişti. Ama A\Tupa ba\Tam yaparken, Osmanlılar metanet ve cesaretlerini korm-orlardı.
İdareciler, Osmanlı İmparatorluğu’nun birkaç ay içerisinde yeni bir donanına oluşturabilecek güçte olduğunu ve zafer kazanan Hristivmılar'm kendi aıalannda denizde ikinci bir teşebbüsde bulunamayacak derecede anlaşmazlıklar içinde olduklanm biliyorlardı.
İtalya’da kutlamalar sürerken, veziriazam mağlubiyetin şuralarım sannak için süratle harekete geçti. Yeni bir donanmanın hazırhklan derhal olağanüstü bir çabayla başlatıldı. İlk olarak bu mağlubiyet sırasmda emrindeki gemilerini kurtarmayı başaran Uluç Ali Paşa’yı 28 Ekim 1571’de Cezajdr Beylerbe>dliği ile birlikte kaptamderyalığa getirdi ve dağılmış donanmayı toplamakla görevlendirdi. Ali Paşa, İstanbul’a geldiğinde hizmetlerinden dolayı onun lakabmı “Kılıç”a çevirdi. Donanma Serdarı Pertev Paşa da emekli edüdi.
Afrika sahillerindeki Osmanlı topraklarma İspanyollarm muhtemel bir saldınsına karşı destek birlikleri gönderildi. Garb Ocaklan’nın idaresi Ai'ap Ahmed Paşa’ya verildi.
Osmanlı yönetimi muharebede esir düşenleri kurtarmak için harekete geçti. Haçlı birliği komutam Don Juan’a hediyeler gönderildi.
İnebahü’dan sonra Mora’daki Maynotlar ile İlbasan ve Hersek’te bıüu-nan Hristiyanlar yer yer isyan ettilerse de, alman tedbirlerle ayaklanmalar bastınidı.
Soru 9: İnebahtı’dan sonra yeni bir donanma nasıl inşa edildi?
Osmanlı kıyılannın muhafazası için süratle yeni bir donanmanın inşa edilmesi gerekliydi. Kılıç Ali Paşa bahara kadar haznlanması istenen gemilerin inşa.sı için yoğun bir gayret göstermekteydi. Ancak yapılacak işin büyüklüğü de gözünü korkutuyr^rdıı. Bu yüzden Sokollu Mehmed Paşa’ya: ''Gemilerin teknesinin yapılması mamki'mdiır, lalan yemi lengerlerini, yelkenleri ve sair leuazımatın tekmilinin yerçekle'jmesi zo/y////*” demesi üzi'riıu*, ve/iriazam tarihe geçmiş Şİİ meşlmr sözk*rini s^jylemiştir: 'Taşa, Osmanlı Imparaiorlııyınnın kuvvet ve kndreli ol mın lehedıslir ki, donanına lengerlerini ııiiniiişten, resen leriiıi (ipleri) ibrişimden, yelkenlerini allaslaıı lemin i'tmeh lermaıı t^lunsa rnuijesHerdir"
direği, (,'ivi. demir toplanıp, ters.melei'e gönderildi. Bir taraftan da silah top yaptınlıp, yeni donanma K'in küıvk(,'i ve asker toplandı. Gemi inşasında görevli yetkililer sık sık uyanlamk işlerini zamanında bitiremezlei'se cezalaj^, dınlacaklan hatırlatıldı. İns^müstü gayn'tlerin sonucunda 50 gemi Runieli tersanelerinde, 50 gemi de Anadolu'da inş;ı i'dikli. İstanbul’da inşa edilenleri^ birlikte beş altı ay ii^erisinde 134 yeni gemi ortaya (yıkmıştı. Aynca nıevcm hasarlı gemiler de onarılmıştı.
13 Haziran i57a’de. iı;ine 20 bin asker konulmuş 25ü kadırgadan müteşekkil OsmanlI donanması Kılu; Ali raşa’mn komutasında denize açıldı. Osmanlı donanmasının tamamen yok olduğu İnebalUı Muharebesi’nden sonra beş altı ay içinde, 250 gemilik bir donanma ortaya çıkınca Hristiyanlar şaşkına dönmüşlerdi.
Bu tarihleıde îstanburda bulunan ve Venedik'le Osmanlılar arasında banş antlaşması yapılmasına çalışan Fransız elçisi Osmanlı’nın muhteşem organizasyonu ve kapasitesi karşısında büyülenmişti. Aslında Osmanlı gücünün bir hayranı olmayan Acqs Piskoposu, 8 Mayıs 1572’de Kral IX. Charles’e gönderdiği mektubunda şöyle diyoitiu: ''Kendi gözlenmic görüp, değerlendirmesini yapma fırsatmı bulmamış olsaydım, asla bu monarşinin gücüne inanmazdım. Ama gerçekten de tek bir gün geçmiyor ki, yeni etkilerle karşılaşmayayım".
Osmanlı donanması 250 gemiyle tekrar Akdeniz’e çıktığında, Mora’nın güney sahillerindeki ilaçlı birliği liderleri arasındaki köklü anlaşmazlıklarda bariz bir şekilde su yüzüne çıktı. Birkaç önemsiz çarpışma ve Venediklilerin Ayamavra Adası’na başarısız olan birkaç saldırısı dışında önemli bir gelişme olmadı. Bir yıl sonra da Osmanlı donanması, ’l'mnıs’ıı r(ihclli.
Som 10; tııebııhlı'dıııı soıırn iıı.‘^n    ıloıııııuııaya 110 oldu?
Osmanlı donanması inamimavarak kadai kısa bir sünsk' inşa (hIİİuiişIi Anrak gymi yapımı için ıınrmal .‘iüıvç »lışına çıkıldığı için daha lemicr yaşaııacaklı
Gemi yapımı için imparatorlukta malzemeler bolca \’ardı; ahşap kısmılar ve yelkenlerin de bir kusuru yoktu. Toplar da tamamdı. En önemli eksiklik ise mürettebattı. Yetenekli denizciler İnebahb’da ka>bediknişti \-e bu eksiğin telafisi yoktu. Özellikle yetenekli gemi reisleri bulmak neredeyse imkânsızdı.
Gemi yapımı sırasındaki en büyük zorluklardan biri, ağaçlann kesimin-deydi. Ağaçlar ne zaman gerek duyulursa o zaman sadece o anki ihti>aç için kesUir, asla önceden yeterli miktarda kurumuş ağaç depolanmazdı. Bu \-üzden çoğunlukla henüz yaşken ve yeşilken biçümeye ve işlenme\'e başlanırsa, gemiler daha suya salmdıklan gibi kurumaya ya da çürümeye daha limandan çıkmadan su almaya başlarlardı.
Zinkeisen’in, dönemin İtalyan gözlemcüerinden aktardığı bilgüere göre OsmanlI donanması yapddıktan bir süre sonra kullanılamaz hâle gelmişti.
Soru ıı: Venedik, naısıl banş antlaşması imzaladı?
Venedik, Türkler üzerine daha bÜ3nİk bir faaliyette bulunulamayacağını görünce, Osmanlı yönetiminin niyetini anlamak ve kendi lehlerine sulh akdetmek için İstanbul’daki elçisini görevlendirmişti. Elçi Barbaro, SokoUu üe yaptığı görüşmede tarihe geçen şu cevabı aldı: “Sizden bir krallık yer almakla, bir kolunuzu kesmiş olduk. Siz ise donanmamızı mağlup etmekle sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilmiş bir kol yerine gelmez, ama tıraş edilmiş sakal evvelkinden daha gür çıkar”. Gerçekten de o kış yapılan büyük çalışma neticesinde 200’den fazla gemi inşa edildi ve Haziran a3nnda bu donanma Akdeniz’e açıldı. Bu hadisenin ardından müttefikler bir daha toparlcuıamadılar.
1572 Eylül’ün de Venedik Balyosu ve Sokollu Mehmed Paşa arasmda görüşmeler başladı. 7 Mart 1573’te antlaşma imzalandı. Venedik, Kıbrıs ve Sopoto Kalesi’nden feragat etti, ayrıca üç yıl içinde Osmanlı İmparatorluğu’na 300 bin altın savaş tazminatı ödeyecekti. Venedik’in elindeki Zenta’nm vergisi 500 altın artınld]. Dalmaçya’da iki taraftn birbirinden aldığı topraklar kai'şdıklı olarak geri verildi.
Yelken açmaya h^ızır bfklryfU) 230 karhrgîilık yeni Osmanlı donanmasının yarattığı korku Venerlik’i barışsever ya|)inı.şl 1. VeıuMİik antlaşmanın anlından, yapılan antlaşnıanın şeıefli rılduğıına dair açıklamalar yaptı. Antlaşmayla tîiril ve lialrnaçya’daki topraklanın güvence altıııa aklıklarına inanıyorlardı. Sa\aş yerıe/lik'e ı/ık pahalıya mal olmnştn Venedik, İnebahlı Muharebesi için mil yortUtnu altın harcami'dı
Osmanh İmparamdu|u lehine celı^n bu dunım Hanımer. 7^^,- . Muharebesini TürJder kamnmit olunur'. \\''rumunu yaparken. \v. ise “Türkier înebchtı MuhcrebesinisaiL<ı kaub%:z^riımı< ae. diler' demişti.
Soru L2: Don Ki^t'un >nzan Cers'aıites. înebahtı’da sil ka>'betti?
Don Kişotu herkes bilir. Miguel de Cen*antes Sviv^edranın \-el degim)^ leriyle savaşan şö\-a]yesinin romanı bütün dünyada olduğu gibi. Türldye'd^ de pekçok kişi tarafmdan okunmuştur. Don Kişot u. aü Rozinantey \*e Sanço Panço >01 hemen hatırlarız. Günlük ha>utınuzda sık sık sıra dışı bir soyunanlara da, “Donkişotluk \upma" denildiğine şalıit olumz. Cen-antes’in diğer yönlerini ise bilmeyiz. Ispanya’nın bu en meşhur yazan 1571’de înelx\htı savaşı sırasında yaralanmış \-e sol elini kaybetmiş, daha sonraki yıllarda da Türkler tarafından yakalanarak beş yıl Cezayir zindanlannda esaret hayatı geçirmişti.
1547de Ispanya’da doğan Cerıantes bir doktomn oğlu idi. Baba Rodrigo Cervantes soylu olduğunu iddia eden, ama zengin olmayan bir adamdı. Yedi çocuklu bil' ailenin döi'düncü çocuğu olarak doğan Miguel de Cemnles’in hayatı ailesi ile birlikte şelıirden şehire dolaşmakla geçti. Bu yer değiştirmenin sebebi, alacaklılardan kaçmak içindi. Sevilla’da bir Cizvit okulunda okuduktan sonra Madrid’de üniversiteye gitti. A\Tupa’nm önemli düşünürlerinden Erasmus’un öğrencisi olan Lopez de Hoyos’dan dersler aldı. Şehirden şehire dolaştığı için iyi bir tahsil yapamamıştı. Bir kavga sırasmda birisini yaralaymca hayatının gidişatı değişti. Tutuklama karan çıkmca 1569’da İtalya’ya kaçtı.
Bu sırada Osmanh İmparatorluğu’nım Kıbns seferi dolayısıyla bütün İtalya ayaktaydı. Osmanhlar’ın Kıbns’ı fethi 1453’ten beri bir Haçh Seferi oluşturmak için çabalayan, ancak muvaffak olamayan Papalığa istediği fırsatı vermişti. Papa V. Pius ile İspanya ve Venedik’in başını çektiği bu Haçh birliğine Ceneviz, Sicilya, Napoli ve Avrupa’daki diğer Hristiyan devletler de asker ve gemi gönderdiler. Hazırlıklarını tamamlayan donanma Kıbrıs’ı geri almak için harekete geçti. Bu donanmaya İtalya’da bulunan Cervantes de katılmıştı. Don Kişot’un yazan. Haçlı donanmasındaki bir İs|)anyol gnııisi olan Maı\]iu'sa'yla kendisini bekleyen kaderinden habersiz olarak. I İristiyanlık aşkıyla. birklıTO karşı sava.şrnaya git inekleydi.
Cervantes, 7 Ekim 1571’de Yunanistan’ın Patrai Körfezinde Türkler’in İne-5ahtı, A\Tupalılar’ın Lepanto dedikleri yerde Osmanlı donanması ile karşılattı. Cervantes bu savaşta Türkler’e karşı büyük bir heyecanla sa\Taştı. Fakat göğsüne yediği iki kurşun koluna gelen bir gülle ile yaralanmış ve yarası yüzünden sol elini kaybetmişti. Bu yüzden de “el Manco de Lepanto”, y'ani “İnebahtı’nm tek kollusu, İnebahü’mn sakatı” diye anıldı.
Cervantes’in talihsizliği kolunu kaybetmekle bitmedi. Durumuna bakmadan İnebahtı’dan sonra da İspanyol donanmasında askerliğe dei'am etti. 1575’te bir İspanyol gemisi ile birlikte Akdeniz’de yol alırken Afrika’daki Türk korsanlan tarafından esir ahndı ve Cezayir’de köle olarak satıldı. Aüesi fakir olduğu için fidye parasmı ödeyemedi. Miguel de Cervantes de defalarca kaçıp kurtulmaya çalıştı ancak her defasmda başansız oldu, zmdanda prangaya vurularak tutuldu. İstanbul’a köle olarak gönderilmek üzereyken ailesi, kilisenin de yardımı üe topladığı fidyesini gönderdi ve Miguel de Cen^antes de böylece özgürlüğüne kavuştu. Beş yü Cezayir’de esir kalan Cervantes bu sırada Türk ve İslâm kültürlerini yakından tanımış, Türkçe’yi de öğrenmişti. Esaret hayatı ve buradaki öğrendiklerinin tesirleri daha sonra yazacağı eserlerine yansıdı.
Esaretten kurtulup ülkesine döndükten sonra 1585’te evlendi. İş bulamadığı için yazarhğa başladı ve ilk kitabım 1585’te yayınladı. Ancak geçim sıkmtısı çekiyordu. Evini ve eşini bırakıp İspanya’nm Endülüs bölgesmde gezici vergi memurluğu yapmaya başladı. 1587’de buğday toplama görevi karşılığmda halktan aldığı parayı bir bankere kaptınnca, hesap defterleri açık verdi ve hapse aüldı. Yaklaşık iki yıl hapiste kaldı. Hapisten çıktıktan sonra bir talihsizlücten dolayı ikinci kez hapse düştü. Evinin önünde ölen bir İspanyol asilzâdesinin ölümünden sorumlu tutulmuştu. Bir süre sonra aklanarak hapisten çıktı. 1605’te yeni bir devlet memuriyetine başladı ve kendisini tarihe geçirecek olan Don Kişot’u yayınladı.
Miguel de Cervantes daha önce başka kitaplar yazmasına rağmen başanlı olamamıştı. Don Ki.şot, yazan yalnız Ispanya’da değil bütün Avnıpa’da ziıveye taşıdı. Miguel de f>ı*vantes, ı6or/teyfiyınladığı Don Kişol ile modi'nı romanın ilk örneğini verdi. Don Ki.şot, bütün dünyada en fazla okunan ve hiıçok dile yajalan bir kitap oldu.
l)orıkişot yaymlaiKİıklan kısa bir süıc sonm hemen popiil<‘r oldu \e olduğu gibi amuda koısan baskılan ııcşredildi. Ispam.ula aıka arkaya defala/'a basılan kitap im"iiİikIuii birkaç yıl smııa Avıupadaki biıçok
dile çevrildi. Cen-antes romamnm ikinci cildini hazırianıadan Tordesilt^ AJonso Femandez de A\-eJaneda takma ismini taşnnn bir >-azar 1614 te Kişot'un Odnâ cildini \-a\inIadL Ccrv'antes eserinin İkinci cildini, ancak 1615-^^ sonlarında neşredebildi. İkinci cilt de arka arka>'a baskılar >-apü ve binjoj. Avrupa diline çe\rildi.
Cervantes, Don Kışot’tan fazla para kazanamadı, ama eserini Lemoç Kontu’na ithaf etmişti. Lemos Kontu, bu \-üzden yazan hima\-esine aldı \'ç Cervantes böylece geçim sıkmtısmdan bir nebze kurtulup, kendini tamamen yazarlığa verdi.
Cervantes’in kitabı insanlann hafızasında ımutulnıa>'acak anekdotlar bıraktı. Don Kişot oldukça eğlendirici bir romandı. İspanya Kralı ni. Felibe kendinden geçmiş bir şekilde Idtap okınım birini gördüğünde “Ya kendini kaybetmiş veya Don Kişot okın-or” demişti.
Romanın kahramanı La Manşalı Don Kişot şö\*alye romanlan okumaktan beyni sulanmış bir kahramandı. Cen-antes Ispanya’nın hem en pariak dönemine, hem de ülkenin çökmeye başlamasma şahit olmuştu. Yazar, bu yüzden Don Kişot’ta ülkesindeki değişimi ^-ansıtır. Ortaçağ A\Tupası’na şövalyelik ruhu damgasım vurmuştu, ama XVI. yüzAihn sonlarmda kahraman şövalyelerin artık izi kalmamıştı. Cervantes, romanında İspanya’daki düzeni tenkit eder.
Romana Don Kişot’un yanısıra şövalyenin hayali sevgilisi Dulcinea, aü Rozinante, seyisi Sanço Panço ve seyisinin eşi Teresa tipleri ayn bir renk katar. Cervantes, Don Kişot’ta Türkler’i, Araplar’ı ve Yahudiler’i olumsuz tipler olarak kullanır.
Cervantes’in hayatında oldukça etkili olan İnebahtı Muharebesi ve esaret yıllanmn izlerine başta Don Kişot olmak üzere, eserlerinde sıkça rastlanılır. Cervantes, Don Kişot'ta “İnebahtı’da ölen Hristiyanlar, sağ kalan ve galip gelenlerden daha mutluydular” diyerek Haçh zaferini vurgular. Osmanlı sarayında geçen hadiseleri anlattığı “la Gran Sultana”, yani Yüce Sultan isimli tijııtro eserini de zaten esaret yıllannda yazmıştı.köy yumurtası sizin icin sundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder